Tuesday, January 30, 2007

Η εκμετάλλευση του πόνου

Λοιπόν, αυτό που βλέπω μου έχει σηκώσει την τρίχα κάγκελο...

Παρακολουθώ στο MEGA την πρόεδρο των καρκινοπαθών να ωρύεται δικαιολογημένα μετά τον πανικό τον οποίο προκάλεσε μια απίθανη τύπισσα η οποία εμφανίστηκε στην εκπομπή της κας Δρούζα στην ΝΕΤ (μέρος της οποίας πληρώνει ο Ελληνικός λαός) αλλά και της άλλης μεγάλης παρουσιάστριας κας Στεφανίδου στον ΑΝΤ1, και πάνω κάτω είπε οτι ένας χυμός που παράγεται από το βράσιμο φύλλων ελιάς βοηθά στην θεραπεία του καρκίνου.

Το αποτέλεσμα είναι δεκάδες (αν όχι παραπάνω) άνθρωποι να εγκαταλείπουν χημειοθεραπείες και φαρμακευτικές αγωγές και να βράζουν φύλλα ευελπιστώντας στην θεραπεία τους.

Το θέμα προκάλεσε την παρέμβαση γιατρών, οι οποίοι βγήκαν και δήλωσαν ότι πρόκειται για απάτη και ότι δεν πρέπει οι άνθρωποι που υποφέρουν να αφήσουν τις θεραπείες τους και να στραφούν στην "φραπελιά" (όπως είδα ότι ονομάζεται).

Μου προκάλεσε επίσης έκπληξη ότι η κα Τρέμη στο MEGA έφτασε να ζητήσει συγγνώμη από την πρόεδρο του συλλόγου καρκινοπαθών, θεωρώντας ότι η τηλεόραση έχει ποσοστό ευθύνης στον πανικό που έχει προκληθεί. Στο ίδιο δελτίο βέβαια ο άνθρωπος έχω-άποψη-για-όλα-και-τα-παίρνω-κρανί0-αν-δεν-ακούσω-να-πεις-αυτό-που-θέλω Γ. Πρετεντέρης, ήταν ιδιαίτερα επιθετικός (και να 'ταν η πρώτη φορά) σε καθηγητή φαρμακολογίας ο οποίος ξεκινώντας την τοποθέτηση του, είπε ότι "όντως η φύση μας έχει δώσει πολλά στοιχεία τα οποία βοηθούν στην πρόληψη ή καταπολέμηση...". Εκεί έπεσε και η δαμόκλειος σπάθη του παραπάνω δημοσιογράφου, ο οποίος με το ύφος του απαίτησε εντονότατα από τον καθηγητή να πει ξεκάθαρα ότι το σκεύασμα είναι απάτη - για να μην μπερδεύονται οι τηλεθεατές (είμαστε ζώα τελικά - ευχαριστούμε κε Πρετεντέρη για την προστασία). Αφού τον καλείς τον άνθρωπο να πει μια γνώμη και θεωρείς ότι η γνώμη του είναι βαρύνουσας σημασίας ώστε να την ακούσουν 450.000 τηλεθεατές, ασ’ τον να την πει - και μην ανησυχείς, θα την καταλάβουμε. Απλά μιλάει, δεν λέει για κβαντομηχανική.

Και τώρα στην ουσία: Για όλο αυτό τον πανικό που προκλήθηκε (μέχρι και φόνος λένε ότι έγινε) φταίει:

1. Το γεγονός ότι οι άνθρωποι είναι ηλίθιοι. Αν και φαινομενικά είναι μια καλή δικαιολογία, ποιός μπορεί να κατηγορήσει έναν απελπισμένο άνθρωπο που βλέπει το τέλος να πλησιάζει;

2. Παραδεχόμενοι ότι οι άνθρωποι είναι απελπισμένοι και θα κάνουν τα πάντα να σωθούν, αυτοί που τους εκμεταλλεύονται είναι ΟΚ με το άτομο τους; (Ακαδημαϊκή ερώτηση, δεν υπάρχει απάντηση).

3. Και το ερώτημα κλου: Η κα Δρούζα γιατί είναι ακόμα στην ΕΡΤ;

Saturday, January 27, 2007

Να το πούμε απλά...

...να το καταλάβει ο κόσμος.

Είναι Σάββατο βράδυ και χαζεύω ειδήσεις στο Mega. Ο μετεωρολόγος του καναλιού αναλύει το γιατί ο καιρός είναι πιο ζεστός από όσο πρέπει. Μας λέει λοιπόν ότι περιμέναμε "ένα βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο δεν ήρθε και δεν έφερε τις πολυ-αναμενόμενες βροχές. Αυτό που έρχεται είναι ξηρό και δεν θα έχουμε βροχές". Και λέει ο παρουσιαστής: "Για να τα πούμε απλά, να τα καταλάβει ο κόσμος".

Και εγώ αναρωτιέμαι: Είμαι ηλίθιος; Δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει "ξηρό βαρομετρικό χαμηλό";

Τι να πει λοιπόν κάποιος απλά; Απλό δεν είναι το παραπάνω;

Μήπως αυτό που κατατρέχει την τηλεόραση είναι η υπερ-απλοποίηση εννοιών και συμβάντων; Και κατ' επέκταση οι μισές πληροφορίες που παίρνεις όταν ένα θέμα μαζεύεται ώστε "να τα πούμε απλά, να μας καταλάβει ο κόσμος";

Tuesday, January 16, 2007

Το βιογραφικό

Τα ΝΕΑ σήμερα έχουν ένα άρθρο με τίτλο «Γραφείο Εργασίας: Οι φίλοι». Υπάρχουν μέσα αναφορές ανθρώπων που λένε ότι πρακτικά το βιογραφικό ήταν άχρηστο, αφού οι γνωστοί ήταν αυτοί οι οποίοι εν τέλει βοήθησαν στο να βρουν την εργασία που έχουν τώρα.

Όταν τελείωσα τις σπουδές μου στην Αγγλία, έφαγα 4 μήνες ψάχνοντας για δουλειά στον τομέα της διαφήμισης ή του marketing. Μετά από εκατοντάδες email, έκανα μόλις 2 interview και φυσικά πόρτα και στα δυο. Στο δεύτερο μάλιστα, πέρασαν 5 εβδομάδες μετά το 2ο interview και απάντηση δεν είχα. Όταν πήρα τηλέφωνο να μου πουν τι έγινε, η απάντηση που έλαβα ήταν «I believe we have a letter for you in the post». Επέμεινα ότι «could you please give me an answer over the phone, because it’s been five weeks» πήρα σαν απάντηση «we are sorry, but somebody else got the job». Thanks mate for letting me wait 5 bloody weeks!

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα με το ηθικό στο πάτο λόγω συνεχόμενων απορρίψεων, μια φίλη μου (Ελενάκο να είσαι καλά όπου είσαι) μου έστελνε το γνωστό και μη εξαιρετέο στο χώρο της διαφήμισης Daily Fax. Αποτέλεσμα: Σε 4 ημέρες, έστειλα 5 βιογραφικά, είχα 4 τηλέφωνα για interview, και έπιασα δουλειά 10 λεπτά μετά το 1ο interview (κυρία Ν. ευχαριστώ). Οπότε για entry level positions ένα καλό βιογραφικό θα σου κερδίσει ένα interview το λιγότερο.

Ερώτημα 1ο: Πόσοι έλληνες απόφοιτοι Ελληνικών Πανεπιστημίων ΞΕΡΟΥΝ να φτιάχνουν ένα βιογραφικό; Η κάθε σχολή έχει κάποιο εγχειρίδιο – μπούσουλα που να εξηγεί στους αποφοίτους της ποια είναι τα δυνατά σημεία σε ένα βιογραφικό, τι να τονίσουν ανάλογα με το τι κάνουν; Δεν είμαι βέβαιος (και διαψεύστε με – θα το χαρώ) αλλά μάλλον ελάχιστες, αν όχι καμία.

Όλες τις μετέπειτα δουλειές (αλλά και προτάσεις) τις βρήκα μέσω γνωστών – υπό την έννοια «έχω αυτό, σ’ ενδιαφέρει;;». Να σημειώσω εδώ πως η Ελληνική διαφήμιση είναι ένα χωριό (όπως και πολλοί άλλοι χώροι). Το καλό ή κακό όνομα βγαίνει βόλτα πολύ εύκολα. Επίσης έχω πολλές κρούσεις του τύπου «Έχω αυτό το κενό, ξέρεις κάποιον;». Αν λοιπόν είτε ξέρεις κάποιον καλά είτε λιγότερο καλά, μπορείς να τον παραπέμψεις. ΚΑΝΕΝΑΝ ΟΜΩΣ δεν βλέπει ΚΑΜΙΑ εταιρεία χωρίς βιογραφικό.

Πρόταση: Φτιάξτε ένα ΚΑΛΟ βιογραφικό. Το Internet εκτός από τσόντες – παιδεραστές – απάτες και άλλα κακά που θέλουν να μας πουν ότι έχει εν αφθονία, είναι μια τεράστια πηγή βοήθειας – for free!

Διαπίστωση: Ένα καλό βιογραφικό θα σας πάει μέχρι ένα interview. Από εκεί και πέρα, η μπάλα είναι στα πόδια σας. ΚΑΜΙΑ σοβαρή εταιρεία δεν θα σας πάρει αν δεν τους κάνετε για την δουλειά – όποιον και να ξέρετε. Και να γίνει, θα σας αποβάλει το περιβάλλον ή θα απηυδήσετε και θα φύγετε μόνοι σας.

Τρανή εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον παραπάνω κανόνα: Ελληνικό Δημόσιο.

Προβληματισμός: Οι κοντά στα 30 ανήκουμε σε μια γενιά που είναι απίθανο να πάρουμε ποτέ σύνταξη. Το ακόμα τραγικότερο είναι ότι υπάρχουν σοβαρά ενδεχόμενα κάποια στιγμή κοντά στα 45-50 να πάρουμε τον πούλο και να ψαχνόμαστε – με δάνεια, οικογένεια και έξοδα να τρέχουν behind us. Αυτό που κάνω είναι να έχω πάντα τα μάτια μου ανοικτά και να μην κλείνω πόρτες. Ποτέ. Και στα βάθη της ψυχής μου εύχομαι να μην βρεθώ ποτέ στην θέση «άνεργος στα 50».

Sunday, January 14, 2007

Break για διαφημίσεις...

...και για την ακρίβεια για διαφημίσεις που μου ταράζουν το νευρικό σύστημα. Περίοπτη θέση κατέχουν:

1. TVC (advertising acronym για TV Commercial) Υφαντής Σαλάτες, με την ΜΕΓΙΣΤΗ αποτυχία χρήσης του τραγουδιού "πάρε πασά μου την οδοντόβουρτσα μου". Στοίχοι άλλα ντ' άλλα της Παρασκευής το γάλα, προφανώς για προώθηση του προϊόντος ώστε η καλή νοικοκυρά ή ο βαριέμαι-να-μαγειρέψω να τα τσιμπήσουν από το ράφι και να τα δοκιμάσουν. Αν είναι τόσο καλό όσο η διαφήμιση, άστα...
Ρητορικό ερώτημα: Κακό δημιουργικό ή πελάτης με κακό χιούμορ;

2. Ραδιοφωνικό ΒΙΒΕΧΡΩΜ: Μουσικούλα "τρίγωνα - κάλαντα μες στην γειτονιά"... Και ακολουθεί ο στίχος "τον ακούω και θέλω να κάνω κομμάτια το ραδιόφωνο"!
"(κομπανία)Να τα πούμε; (ΟΧΙ!!!! - δικό μου αυτό...)
Κόκκινο, κίτρινο μπλε και ζαχαρί, νέο παλ της ΒΙΒΕΧΡΩΜ μα και ΒΙΒΕΚΡΥΛ χέι!
Άσπρο φωτεινό λάμπει γιορτινό, κάθε χρώμα μια ευχή από την ΒΙΒΕΧΡΩΜ"
(Ανδρικό Voice)
Οι άνθρωποι της ΒΙΒΕΧΡΩΜ γιορτάζουν 75 χρόνια πρωτοπορίας στο χρώμα και σας εύχονται ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος.
(κομπανία)
Χρώματα Πολλά"

Ενώ εκ πρώτης όψεως δεν ακούγεται τελείως κακό, αλλά δοκιμάστε να το ακούσετε μόλις σκάσετε γραφείο, έχετε βάλει καφέ και περιμένετε να ακούσετε ένα όμορφο τραγουδάκι για να ξορκίσετε το πρωινό της Δευτέρας... Και ξάφνου 8 μαντράχαλοι τσιρίζουν τραγουδώντας κάλαντα, 10 μέρες μετά τις γιορτές - ένας επιπλέον λόγος να σου ξενερώσουν την ζωή...

Εκτός του ότι δεν μου αρέσει να αλλάζουν τα φώτα σε τραγούδια (95 στις 100 είναι αποτυχία) ειδικά το τελευταίο σε στέλνει απ' ευθείας στα κλαδιά λόγω τσιρίδας.

Να τονίσουμε εδώ ότι πολλές φορές ένα μέτριο ραδιοφωνικό θάβεται από μια κακή παραγωγή αλλά και ένα φαινομενικά αδιάφορο ραδιοφωνικό απογειώνεται αν η παραγωγή είναι προσεγμένη...

Το ρητορικό ερώτημα που ετέθη και παραπάνω ισχύει και για την περίπτωση 2...

Saturday, January 13, 2007

Η μαγεία ενός δελτίου ειδήσεων...

Ποιό BBC και ποιό CNN; Ποιό είναι το Al Jazeera; Τι να μας πουν τα NBC και ABC;

Τίποτα... Δεν υπάρχει τίποτα σαν ένα δελτίο ειδήσεων ιδιωτικού Ελληνικού καναλιού - η σύγκριση μεταξύ Alpha, ANT1 και MEGA...

Επί 56 (μέχρι τώρα λεπτά) ασχολούνται ΜΟΝΟ με την επίθεση στην Αμερικάνικη πρεσβεία. Τι μπορείς να πεις επί 60+60 (τα χθεσινά) λεπτά για ένα θέμα; Γιατί πρέπει να ακούμε τον όποιο σχετικό - άσχετο και επιπλέον τον εκάστοτε δημοσιογράφο - πολυσουγιά; Τον ειδικό επί τρομοκρατίας - πολιτικής - αστυνομικών θεμάτων - εξωτερικών θεμάτων - αεροπορικών - στρατιωτικών - στρατολογικών - μόδας - μουσικής - ποδοσφαίρου - μαγειρικής - σάτιρας - αγοράς κρεάτων;

Η απάντηση είναι βέβαια: Μα αυτά θέλει ο κόσμος και επιπλέον είναι και η AGB από πίσω που θα στείλει τα μερίδια αύριο το πρωί και θα δούμε ποιός ήρθε πρώτος... Το κακό είναι ότι η AGB δεν στέλνει μόνο μερίδια. Έχει άλλες 20 παραμέτρους που μπορεί κάποιος να δει και να ορίσει ένα κοινό βάσει ποιοτικών χαρακτηριστικών ή τέλος πάντων κάποιων άλλων.

Ως τηλεθεατές τι μπορούμε να κάνουμε: Να κλείσουμε την τηλεόραση και να ενημερωνόμαστε από το Internet.

Θα επανέλθω με ποιοτικά στοιχεία στο μέλλον...

Wednesday, January 10, 2007

Διαφορές...

Με αφορμή post που αφορά στην έκδοση διαβατηρίων από την Σοφία στο digital era μου ήρθε στο μυαλό κάτι που πρωτοσκέφτηκα όταν ήμουν και εγώ στην Αγγλία.

Κατά την άποψη μου μια μεγάλη διαφορά μεταξύ των δυο χωρών στις σχέσεις κάποιου με το κράτος / μια υπηρεσία / μια εταιρεία είναι ότι στην Ελλάδα θεωρείσαι ένοχος μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Στην Αγγλία πάλι θεωρείσαι αθώος μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου.

Πριν συνεχίσω, θα ήθελα να πω κάτι που μου υπενθύμισε και η Σοφία σε απάντηση της στο blog της: Στην Αγγλία, με τον νέο αντιτρομοκρατικό νόμο, μπορούν να κρατήσουν ύποπτους χωρίς την απαγγελία κατηγοριών για παραπάνω από τον προβλεπόμενο χρόνο. Δυστυχώς αυτά είναι τα κακά της τρομο-υστερίας που έχει αρχίσει να διακατέχει και τους Άγγλους, που επηρεάστηκαν από τους Αμερικανούς.

Θα παραθέσω 2 παραδείγματα από την ζωή μου στην Αγγλία που αποδεικνύουν θεωρώ τον αρχικό μου ισχυρισμό.

1. Σύνδεση Νέας Τηλεφωνικής Γραμμής στην BT
Πηγαίνοντας το τελευταίο έτος στο καινούργιο σπίτι, έπρεπε να συνδέσουμε το τηλέφωνο. Καλώ από καρτοτηλέφωνο την BT, μου ζητούν διεύθυνση και όνομα, και σε 2 ώρες το τηλέφωνο ήταν συνδεδεμένο. Χωρίς κάτι άλλο.
Γιατί αυτό δεν γίνεται στην Ελλάδα; Διότι ο Ελληνάρας -εκμεταλλευόμενος το παραπάνω απλό σύστημα- έκανε το εξής: Την ώρα που έδινε όνομα, αντί για το δικό του έδινε το Ζήκος Χατζηχρήστος (ήρωας από την ταινία "της κακομοίρας"). 11 μήνες ο λογαριασμός πληρωνόταν κανονικά. Τον 12 (και πριν αποχωρήσουν για την μαμά πατρίδα) ο λογαριασμός εκτοξευόταν στις x λίρες και φυσικά δεν πληρωνόταν ποτέ. Εξυπνάδα ε;;

2. Αίτημα για άρση φραγής εξερχομένων κλήσεων λόγω απλήρωτου λογαριασμού
Όταν ήμουν στο 3ο έτος κάποια στιγμή ξεμένω από χρήματα. Ο λογαριασμός του κινητού δεν πληρώνεται από την πάγια εντολή και πέφτει η φραγή. Είμαι πελάτης τους από το 1ο έτος και δεν έχει συμβεί ποτέ κάτι αντίστοιχο. Με καλούν να με ενημερώσουν. Έχω τσεκάρει ότι τα χρήματα θα έρθουν από Ελλάδα σε 2 ημέρες. Τους το λέω και τους λέω να τα ζητήσουν τότε. Ταυτόχρονα ζητάω άρση φραγής. Σε 2 λεπτά η άρση είχε γίνει.
Στην Ελλάδα απλά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ περίπτωση να γίνει κάτι τέτοιο.

Βέβαια, δεν έχουμε να κάνουμε με καλούς Άγγλους και κακούς Έλληνες. Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που σέβονται αυτό που τους προσφέρουν και αντίστοιχα εταιρείες που σέβονται τους καταναλωτές τους.

Στην Ελλάδα μας ο αντικειμενικός σκοπός είναι πως να "παρακάμψεις" το όποιο σύστημα. Να σημειώσω εδώ ότι το σύστημα ενίοτε είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να απαιτείται να το "παρακάμψεις".

Και επειδή βαριέμαι το μπλα μπλα της καταγγελίας, ας προτείνω και μια λύση: Θες κύριε κάτι; Βεβαίως. Και να τσακιστώ να το κάνω. Αλλά αν "κλέψεις" το σύστημα, θα σου κόψω τον κώλο.

Αν και απλό, γιατί δεν γίνεται;
Απάντηση: Ωχ, αδερφέ μου τώρα, τί ψάχνεις και εσύ...

Sunday, January 7, 2007

Παράνομες Απαλλαγές από τον ΕΣ

Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων στο MEGA, ώρα 20:00, Κυριακή 7 Ιανουαρίου. Πρώτο θέμα, οι παράνομες απαλλαγές από τον στρατό.

Κάποια στιγμή, ο παρουσιαστής Α. Λιάρος, συζητά με τον Ι. Χασαπόπουλο (επίσης δημοσιογράφος του καναλιού) και λέει με έκπληξη ότι "πρώην ναύαρχος παραδέχεται ότι έκανε ρουσφέτια".

Και αναφωνεί ο μέσος Έλληνας: ΕΛΑ!!!! ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ;;;;

Συγνώμη, ο παρουσιαστής που έχει υπηρετήσει; Στην Λεγεώνα των Ξένων; Η στην MI5?

Γιατί εγώ, που έφαγα 16 μήνες στα ένδοξα τεθωρακισμένα, 8 εκ των οποίων στην κοσμοπολίτικη Λήμνο (Ιανουάριος του 2002, 20 πόντοι χιόνι σε 120 μέτρα από την θάλασσα υψόμετρο και -4 βαθμοί κελσίου και λίγες μέρες μετά άνεμοι στα 124 km/h - μιλάμε για μαγεία!!!) είδα:

Ποδοσφαιριστές του Γαύρου να μπαίνουν στις 12 το μεσημέρι και στις 4 να είναι έξω από την πύλη του ΚΕΤΘ (Ακρωνύμιον Στρατιωτικόν = Κέντρο Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων, Αυλώνα). Την επόμενη φορά που ήρθαν ήταν για το απολυτήριο.

Άτομο με ειδικότητα μάγειρα να μένει για όλη του την θητεία στην Αυλώνα

Local παλικάρι από την Λήμνο να φεύγει με απόσπαση από την μονάδα για την ταξιαρχία στη Μύρινα ως φωτογράφος (!!!) ταξιαρχίας

Τον εαυτό μου να βάζει βύσμα για 24ώρη άδεια (και ενώ η μονάδα ήταν στο simulator στην Αλεξανδρούπολη και άρα εκτός έδρας και άρα δεν παίζει άδεια) για να έρθει για γάμο στην Αθήνα (ναι, καλή του ώρα όπου είναι, ήρθα).

Εδώ βέβαια, θα ήθελα να συμπεριλάβω και ΠΟΛΛΟΥΣ φίλους και γνωστούς που έβαλαν ότι βύσμα είχαν για να πάνε ΠΑ ή ΠΝ στην τελευταία κατάταξη. Το αποτέλεσμα (σύμφωνα με παλικάρι στο Ναυτικό) ήταν ότι στο κέντρο εκπαίδευσης στο Πόρο ο κόσμος δεν χόραγε και τους έστελναν στο Σκαραμαγκά!

Επίσης, αξίζει να σημειώσουμε ότι τα παλικάρια στο Ναυτικό κάνουν την θητεία τους στην παραμεθόριο σε μέρη δύσκολα και αφιλόξενα, όπως το αρχηγείο του Ναυτικού (ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων) στην Πλ. Κλαυθμώνος ή στην ΛΑΕΔ, στην μακρινή οδό Ρηγίλλης. Όταν δε η τύχη σε εγκαταλείπει εντελώς, τα πράγματα σκουραίνουν και καταλήγεις σε μέρη όπως η απόμακρη Αμφιάλη, 20km από το κέντρο της Αθήνας.

Φαντάζομαι λοιπόν ότι τα παραπάνω είναι κοινός τόπος. Όποιος έχει περάσει από τον Ελληνικό Στρατό (ή τα άλλα ένδοξα σώματα), χάνοντας x χρόνο από την ζωή του, τα ξέρει και τα έχει δει. Και δεν κατηγορώ κανέναν για κάτι που αν μπορούσα θα έκανα και εγώ (μια μετάταξη ας πούμε).

Άρα προς τι η έκπληξη; Γιατί γίνεται θέμα αυτό που όλοι ξέρουμε; Γιατί κανείς δεν ρωτάει πότε θα σταματήσει αυτό; Γιατί κανείς δεν κάνει μια σοβαρή ερώτηση στον βουλευτή / στρατιωτικό δκτη / παπά ή δεν ξέρω τι άλλο λέγοντας του «συγγνώμη, αλλά αυτό πότε θα σταματήσετε να το κάνετε»;

Και το κερασάκι στην τούρτα: Ο Δημοσιογράφος (ένας είναι ο με κεφαλαίο Δ) θα βγει απόψε να κράξει όλους αυτούς που την έκαναν παράνομα. Το ότι ο ίδιος δεν έχει υπηρετήσει, δηλώνοντας Ι5Ψ, φαντάζομαι είναι τυχαίο!

Έκλεισε το Monitor

Το μέρος από το οποίο ανακάλυψα πολλά blogs, έκλεισε. Κρίμα. Μακάρι ο Π. Βρυώνης να αναθεωρήσει την άποψη του.

Διαβάζοντας τα comments στο δικό του post, είδα κάποιον ο οποίος άρχισε να λέει ότι ο Vrypan βρήκε δουλειά στο ΠΑΣΟΚ και επειδή τον πληρώνουν από εκεί, θα αναγκαστεί να το ξανανοίξει κλπ κλπ...

Και εμένα που άνοιγα το monitor για να διαβάσω ότι καινούργια άποψη κυκλοφορούσε σε διάφορα posts, γιατί πρέπει να με ενδιαφέρει το που δουλεύει κάποιος; Αλλάζει το είδος της υπηρεσίας;

Γιατί μόνιμα κολλάμε (ως έθνος) σε άσχετες με το θέμα μ@λ@κίες;

Saturday, January 6, 2007

Η καινούργια διαφήμιση της Aegean...

είναι όλα τα λεφτά! Ο τύπος που παίζει τον ήρωα που μόνιμα επιδικνύεται για τα χρήματα που έχει, είναι απίστευτα καλός, όταν ο Άγγλος του μιλάει για την βασίλισσα της Αγγλίας. Γενικά, το casting σε αυτή την σειρά διαφημιστικών είναι εξαιρετικά πετυχημένο!

Well done στην Upset! λοιπόν για μια ακόμα φορά!

Friday, January 5, 2007

Μας την είπαν...

Σήμερα, κάποιος που εκτιμώ, γύρισε και μου είπε ότι "αυτό έπρεπε να το ξέρεις, τώρα που είσαι τόσο καιρό στη δουλειά"

- Ναι, αλλά δεν το ξέρω
- Όχι, έπρεπε να το ξέρεις
- ΟΚ, δεν το ξέρω και για αυτό είμαι και εδώ για να μάθω
- Έπρεπε να το ξέρεις

Και εγώ τα πήρα.

Από την στιγμή που κάτι δεν το ξέρεις, το παραδέχεσαι και είσαι εκεί για να προσπαθήσεις να το μάθεις, γιατί ο άλλος στην λέει; Και μάλιστα με ύφος; Γιατί όταν έχεις να κάνεις με μια δουλειά η οποία είναι σε πολλά επίπεδα και δεν ασχολείσαι συνέχεια με όλα, πρέπει να τα ξέρεις όλα από ένα χρονικό σημείο (κοντά στους 12 μήνες) και μετά;

Δεν ξέρω αν έχω δίκιο ή άδικο. Ξέρω όμως ότι πειράχτηκα. Έστω και αν ο άλλος το έκανε για καλό - δηλαδή για να με κινητοποιήσει.

Κάποτε, στα πρώτα χρόνια της δουλειάς, μια director είχε πει ότι μαθαίνεις και με τον άσχημο τρόπο. Διαφωνώ κάθετα. Όταν σε μια δουλειά στον χώρο της επικοινωνίας για να μπεις και να επιβιώσεις επιβάλλεται να ΜΗΝ είσαι ζώον, τότε λυπάμαι, αλλά ο μόνος τρόπος για να μάθεις είναι ο καλός.

Διευκρίνηση: Ο άσχημος τρόπος αναφέρεται σε άσχημη συμπεριφορά. Όχι σε άσχημες καταστάσεις. Αυτές όντως σε μαθαίνουν.

Πάω σινεμά τώρα.

Thursday, January 4, 2007

Η παιδεία στην Ελλάδα...

Σπούδασα στην Αγγλία... διαβάζω blogs υπέρ και κατά του άρθρου 16 του Συντάγματος που θα επιτρέψει την δημιουργία μη κρατικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων; Το Deree στην Αγία Παρασκευή τέτοιο δεν είναι; Οι απόφοιτοι του δεν έχουν δικαίωμα στην αγορά εργασίας; Α, ναι... Δεν μπορούν να διοριστούν στο δημόσιο. Τεράστια απώλεια...

Στην Ελλάδα υπάρχει μια αισθητή διαφορά με το Αγγλοσαξονικό σύστημα - το οποίο προσωπικά προτιμώ: Στη Ελλάδα τα πανεπιστήμια παράγουν (ή λένε ότι παράγουν) επιστήμονες: άτομα με περιορισμένη εξειδίκευση, που (θεωρητικά) γνωρίζουν εκτεταμένα ένα γενικότερο αντικείμενο.

Στο Αγγλοσαξωνικό σύστημα πάλι επικρατεί η εξειδίκευση και κάτι που μου άρεσε πολύ: Ο καθηγητής έλεγε αυτά που έπρεπε να πει, αλλά όφειλες να κάνεις και μερικές βόλτες στην βιβλιοθήκη. Με άλλα λόγια, δεν σου άνοιγαν το κεφάλι να στα βάλουν μέσα. Στο άνοιγαν τόσο ώστε να σου δείξουν το που πρέπει να ψάξεις για το κάτι παραπάνω. Στα Ελληνικά πανεπιστήμια η βιβλιοθήκη έτσι όπως εγώ την γνώρισα δεν υπάρχει...

Δεν ξέρω τι είναι καλύτερο και τι όχι. Ξέρω όμως ότι οι απόφοιτοι σχολών με πολύ γενικό αντικείμενο αύριο θα είναι έξω να ψάχνουν για δουλειά. Και θα είναι δύσκολο να την βρουν. Και τότε θα σκάσουν τα προβλήματα. Και θα βγουν στους δρόμους. Γιατί, ναι, όλοι έχουν δικαίωμα στην δουλειά. Και γιατί η ανεργία είναι άσχημο και ψυχοφθόρο πράγμα. Σε καταστρέφει.

Από την άλλη, η προτεινόμενη λύση από τους αντιδρώντες είναι μια: Περισσότερα λεφτά. Και ΟΚ, να δώσουμε πιο πολλά λεφτά σαν κράτος. Να γίνει το άθλιο κτήριο της Νομικής Αθηνών ένα Warwick, ένα Sheffield Uni, ένα Lancaster. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι τα ωραία δικά μου λεφτά πιάνουν τόπο. Και κανένας δεν έχει δικαίωμα να μπει και να τα κάνει μπάχαλο. Αλλά ξέχασα... Το άσυλο. Να μην καταργηθεί το άσυλο. Γιατί όμως; Για να μπουν κάφροι και να κλέψουν υπολογιστές ή να κάψουν βιβλιοθήκες που εγώ έχω πληρώσει...

Επίσης, γιατί ο καθένας να μένει στο πανεπιστήμιο όσο θέλει; 5, 6, 7, 10, 12, 15, 20 χρόνια; Γιατί; Δεν έχει κόστος αυτός;

Κάπου όλα είναι αλληλένδετα.

Και τέλος, γιατί ΚΑΜΙΑ από ΟΛΕΣ τις προηγούμενες μεταρρυθμίσεις στην ανώτατη εκπαίδευση δεν πέρασε; Όλες τόσο χάλια ήταν;

Wednesday, January 3, 2007

Αλλάζοντας τον πάροχο στο Internet

Ήθελα να ήμουν από τους πρώτους που έβαλαν ADSL, αμέσως μετά την πρώτη πτώση τιμών. Ξεκίνησα με 384, πήγα σε 512 και με την αναβάθμιση σε 1024.

Συνδρομή στην Forthnet και παροχή γραμμής από τον ΟΤΕ. Η εν λόγω επιλογή είχε αρχικά τα πλεονεκτήματα της, ωστόσο από ένα σημείο και μετά, όταν έδιναν 2048 με 35€ τελική το μήνα και εγώ πλήρωνα 52€ (32,01 στην Forthnet και 19,99 στον ΟΤΕ) άρχισα να αισθάνομαι ότι τα έσκαγα σαν βλάκας.

Εναλλακτικές:
1. Να μείνω ως έχω
2. Να πάω με πακέτο στην Forthnet (πχ 1 Bill με κόστος 35€ το μήνα)

Η 2η επιλογή ήταν σαφώς η επιλογή μου. Ωστόσο απαιτούσε το εξής: Να καλέσω τον ΟΤΕ, να αιτηθώ διακοπή σύνδεσης ADSL, να καλέσω την Forthnet, να κάνω αίτηση, να περιμένω ενεργοποίηση 15-20 μέρες και να επανέλθω.

Όσο και αν ακούγεται υπερβολικό, δεν μπορώ να μείνω χωρίς Internet 20 μέρες από δική μου επιλογή. Έτσι λοιπόν, κάλεσα στο 134 και μου είπαν την τρίτη εναλλακτική, την οποία και ακολούθησα: χωρίς να γίνει αποσύνδεση και χωρίς να χρειαστεί να περιμένω, ο ΟΤΕ μου είπε ότι θα μου δώσει account στην Otenet, και εφόσον έχω ζητήσει και διπλασιασμό (από 1024 σε 2048) θα γίνει. Και όλα αυτά με 39,90 το μήνα, που δεν είναι μεν λίγα, αλλά είναι λιγότερα από τα 52€ και για την διπλή ταχύτητα.

Όλα καλά μέχρι τώρα. Ωστόσο, με χάλασε που έφυγα από Forthnet - έχω καλή εμπειρία από την εταιρία και θα ήθελα να μείνω μαζί τους. Αλλά αν δεν μπορούν να σε εξυπηρετήσουν, then why stay?

Tuesday, January 2, 2007

Πως ξεκολλάει το σήμα τελών κυκλοφορίας;

Χαλαρά μια από τις πλέον εκνευριστικές διαδικασίες: η αποκόλληση του σήματος τελών από το παρμπριζ του αυτοκινήτου. Υπάρχει βέβαια και η εναλλακτική: Δεν ξεκολλάω το σήμα και το παρμπριζ μοιάζει σαν να έχει βγάλει ιλαρά με τον οδηγό να ψάχνει το ελεύθερο κομμάτι για να μπορέσει να δει τι γίνεται στον δρόμο.

Αν λοιπόν ανήκετε στην κατηγορία Νο1, πάρτε έναν αναπτήρα, ζεστάνετε ελαφρά το σήμα και θα δείτε ότι βγαίνει πολύ εύκολα.

Τα εύσημα στο Μίλτο που μου το έδειξε.

Καλή Χρονιά

Καλή χρονιά να έχουμε...